Hizmetlerim

Doğuma Hazırlık ve Nefes Çalışmaları

Doğuma hazırlığın amacı; belirli bir doğum şekline ulaşmak değil, ebeveynlerin daha bilinçli olmasını sağlamaktır. Hamilelik ve doğum süreci kontrolümüzde ve planlanabilen bir süreç olmadığı için beklenmedik durumlar karşısında da hazır olmayı gerektirir. Bu nedenle eğitimlerde; annelerin içlerindeki doğum yapacak güçlü kadını keşfetmelerini sağlarken, doğumun ne olduğunu ve doğum sürecinde ve sonrasında onları nelerin beklediğini öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu süreçte de her zaman anne ve bebek sağlığını merkezde tutuyoruz ve çiftlerin de bunun önemini anlamasını sağlıyoruz.

 

Eğitimdeki uygulamalar ışığında anneler; kanıta dayalı teorik bilgilerle, doğuma dair korkularından arınırken pratik uygulamalarla da ağrı ile baş edebilme tekniklerini öğreniyorlar. Böylelikle aileler kendi bebeklerinin doğumunun sorumluluğunu alıp kararlara aktif katılım gösterebiliyorlar.

 

Sezeryan dahil tüm doğum şekillerine hazır oluyorlar ve gerçekçi doğum tercihleri yapabiliyorlar. Doktorları ile nasıl doğru iletişim kuracaklarını öğreniyorlar. Bazen doğum sonrası, yakın çevreleri nedeniyle kaotik olabilen sürecin farkında olup, çift olarak karşılaşacakları problemlerin daha kolay üstesinden gelebiliyorlar. Böylece anneler lohusalık sürecini daha kolay atlatıyorlar ve ebeyenlik yolculuklarına daha güvenli adımlarla başlıyorlar.

 

Doğum anı ve sonrasına dair tüm soruların yanıtlandığı eğitimde; doğumla ilgili ihtiyaç duyulan kadar bilgi aktarılıyor. Böylece anne adayları; doğuma korku ve tedirginlik ile yaklaşmak yerine, huzur ve coşku ile hazırlanabiliyorlar.

 

Eğitimde ki bazı konu başlıkları:

 

✔Doğum nedir?
✔Doğum korkusu nasıl yenilir?
✔Ne zaman hastaneye gitmeli?
✔İdeal doğum ortamları.
✔Doğum müdahaleleri nelerdir?
✔Aktif ve doğal doğum teknikleri.
✔Doğumda nefes teknikleri, gevşeme egzersizleri.
✔İmgeleme teknikleri.
✔Doğum tercihlerinizi nasıl belirlersiniz?

✔Babalar doğumda nasıl destek olur?
✔Anne-bebek dostu sezeryan nedir?

✔Doğduktan sonra bebeğinize ne olur?

✔Ten tene temas neden önemli?
✔Role-play ile Doğum provası.
✔Ilaç dışı rahatlatıcı teknikler.
✔Doğuma masaj.

 

Eğitim; bilinçli bir doğum yolunda uluslararası standartlarda hazırlanmış bir doğuma hazırlık ve destek programıdır. Tüm içerik kanıta dayalı tıp bilgileri rehberliğinde hazırlanmakta ve gelişen bilgilerle yenilenmektedir.

 

Lamaze International, Active Birth ve HypnoBirthing eğitimlerinin temel bölümlerini içermektedir.

 

Program boyunca teorik ve pratik bilgilere eşit olarak yer verilmiştir. Bunlar arasında nefes çalışmaları, gevşeme egzersizleri, imgelemeler, zihin çalışmaları, oyunlar, doğum pozisyonları, güven çalışmaları, video filmler sayılabilir.

 

Eğitim bir hafta sonu, toplam 12 saat sürmektedir.

Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi

Doğumdan sonraki ilk 28 gün yeni doğan dönemidir ve yeni doğan bebek bakımı daha itinalı ve özenli olmalıdır. Yeni anne için doğumdan hemen sonra emzirme dönemi başlamış olur. Anne doğru bilgilere sahip değilse ve çevresi tarafından da yanlış yönlendirilirse sorunlu bir emzirme dönemi başlamış olur. Eğitimin amacı; yeni anne ve babaların hatta büyükannelerin ya da yardımcıların, yeni doğan bebek ile daha güvenli ve bilinçli bir başlangıç yapmalarını sağlamaktır. Böylelikle bebekle ilk günler daha huzurlu ve mutlu geçirilmektedir.

 

Anne sütü ve emzirme ile başlayıp, yeni doğan bakımı, yeni doğan hastalıkları ve sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri hakkında tüm bilinmesi gerekenler katılımcılara aktarılır. Eğitim sonunda, merak edilen tüm sorular yanıtlanmış ve bebeklerini güvenle karşılamaya hazır olurlar.

 

Eğitimdeki bazı konu başlıkları;

 

EMZİRME

 

  • Anne sütünün önemi
  • Sütün oluşumu/Memenin anotomisi
  • Kolostrum/olgun süt
  • Doğru emzirme tekniğ
  • Sütüm yeterli mi?
  • Emzirme döneminde görülen problemler ve çözümleri (Süt göllenmesi, Mastit, Meme Ucu Çatlağı, çökük meme ucu vb.)
  • Meme ucu bakımı
  • Süt Sağmak ve saklamak
  • Anne sütü nasıl arttırılır?

 

BEBEK BAKIMI

 

  • Boy-kilo
  • Refleksler
  • Yeni doğan tarama testleri (Topuk Kanı, K Vitamini, İşitme testi, Kalça displozisi)
  • Göbek Bağı bakımı
  • Ağız içi, Göz, Burun
  • Konak, Pamukçuk, Sarılık
  • Yeni doğan sünneti
  • Banyo, Alt Değiştirme, tırnak Kesimi, Masaj
  • Gaz Sancısı
  • Uyku gerçekleri

 

Eğitimlerimizin her ay tekrarı düzenlenmekte olup, toplam 3 saat sürmektedir.

Doula (Doğum Destekçisi)

Doula; anne adayının doğumdaki destekçisidir. Doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında annelere ve ailelerine fiziksel, duygusal ve bilgilendirici destek verecek şekilde tıbbi olmayan eğitim almış profesyonel kişidir. Bir Doula bilgi ve tecrübesi kadar kişisel bazı özellikleri de taşıyor olabilmelidir. Her bir doğumda anne ve bebeği merkezde tutabilmeli, yargısız ve yorumsuz destek sunabilmelidir. Empati yeteneğinin olması, sakinliği koruyabiliyor olması ve yönlendirme yerine size rehberlik ediyor olması önemlidir. Doğum alanında mahremiyeti koruyarak, şefkatle, sevgiyle kesintisiz destek verebilmelidir. O nedenle bir Doula ile çalışmaya karar verirken bu özellikleri baz almanız ve kendinizi onun yanında rahat ve huzurlu hissediyor olmanız önemlidir. Doğum öncesi süreçte, birlikte vakit geçirerek, aranızdaki güven bağına bakıyor olmanız önemlidir.

 

Bir Doula ile çalışmaya başladığınızda; doğum öncesi süreçte aile ile buluşup, doğum ve ebeveynlik hakkındaki beklentilerini konuşup çeşitli çalışmalar yapar. Anne adayları ile ağrı ile baş edebilecekleri bir zihin yapısı geliştirmelerine destek olur ve doğumda işler beklendiği ya da planlandığı gibi gitmediğinde bu durumla baş edebilecek donanım elde etmenizi sağlar. Yapılan bu ev ziyaretinde; emzirme ve bebek bakımı hakkında bilgi aktarılır ve doğum çantası hazırlığına destek olunur.

 

Doğumunuz başladığında sizinle hastanede buluşur ve almış olduğu eğitimler ile anneyi doğum boyu rahatlatacak ve doğum kasılmalarını daha rahat karşılayacak ilaç dışı rahatlatıcı teknikler kullanır. Bunlar arasında; nefes, masaj teknikleri, efloraj, aktif doğum pozisyonları, rahatlatıcı aromaterapiler, duygusal destek, olumlamalar, müzik, akubası teknikleri, homeopati, meditasyon, imgeleme teknikleri ve suyun rahatlatıcı etkisi sayılabilir.

 

Doğum anında anneye şefkat, sevgi ve cesaret vermekle beraber babayı da teşvik ederek anneye destek olmasını sağlar. Ayrıca aile ile sağlık profesyonelleri arasında olumlu bir iletişim köprüsü kurarak pozitif iletişim sağlar. Yine aileye hastane uygulama ve prosedürleri ile yardımcı olur ve bir sonraki aşama için bilgi verir.

 

Bebek doğduktan sonra ise; bebek ve anne arasında güvenli bağlanmayı desteleyerek, onların mahremiyet alanını koruyarak ve ilk emzirme pratiğini birlikte yaparak destek vermeye devam eder. Anne-bebek rahatça uyuyana kadarda aile ile birlikte kalır.

 

Doğum sonrası ilk haftalarda tekrar ev ziyaretinde bulunarak; varsa emzirme problemlerinin çözümü, doğru emzirme pozisyonları, emzirme pratiği, karşılaşabilecekleri olası problemler ve çözümleri, lohusa desteği ve bakımı gibi konularda anne ve yanında yardımcı olacak kişilerle birlikte destek verilir. Ayrıca bebek banyosu, alt değişimi, gaz masajı ve yeni doğan bebek bakımı gibi konularda destek verilir. Lohusalık psikolojik destek gerektirdiği için anne ile ihtiyaç halinde hep iletişimde kalır ve doğumu takip eden haftalar ve aylar süresince görüşmeye gitmek üzere hazırdır.

Doğum Danışmanlığı

Sadece anne adaylarına ya da çift olarak ailelere doğum öncesi danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Doğuma hazırlık kurslarına katılama imkanınız yoksa, eğitime katılmadan önce veya sonra birebir danışmanlık almayı düşünebilirsiniz.

 

Doğum öncesi randevu alarak, doğuma ve bebeğe hazırlıkla ilgili (tıbbi olmayan konularda) sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

  • Doğuma nasıl hazırlanmalıyım?
  • Doğum korkularım var, ne yapmalıyım?
  • Doğuma fiziksel ve psikolojik hazırlık nasıl olmalı?
  • Hamilelik sürecimde ve doğumda kimlerden destek alabilirim?
  • Eşim doğumda nasıl destek olur?
  • Doğumda nefes ve gevşeme teknikleri neler?
  • Normal doğum düşünüyorum ama korkuyorum?
  • Sezeryan doğum şeklim olursa, bebeğim ve benim için olumlu bir tecrübe olması için neler yapılabilir?
  • Hastane seçimi nasıl olmalı?

 

…Gibi benzer sorularınıza doğru yanıtları alıyor olacaksınız.

Lohusa Desteği

Bir bebek doğduğu anda; bir anne ve bir baba da doğar. Doğum sonrası süreç sadece annenin fiziksel değişikler yaşadığı bir dönem değildir. Yeni doğan bebek dış dünyaya uyum aşaması yaşarken yeni anne ve baba da aynı şekilde bir uyum sürecinden geçecektir. Bu nedenle annenin bedensel değişikliğinin yanında psikolojik olarak da değişiklikler yaşayabilmesi gayet olağandır. Henüz ebeveynlik yolculuklarının daha başında olan anne ve babanın yeni rollerine alışması için zamana ve bazen de desteğe ihtiyaç duyulabilmektedir. Zamanında alınan doğru destek ile annenin lohusalık sürecini nasıl daha kolay geçirilebileceği ve zorlanılan konular varsa bebek ve anne yeni duruma nasıl adapte olabilir konuları üzerine yoğunlaşılır.

 

Doğum sonrası dönem; gebelik ve doğum anı kadar önem verilmesi gereken bir dönemdir ve doğru bilgilere ulaşmak yeni annenin yetersizlik ve yanlış yapar mıyım duygularını ortadan kaldırıp, bebeği ile olan ilk günlerini daha güvenli ve keyif dolu geçirmesini sağlayacaktır.

 

Lohusalık döneminde bebeğinizle güvenli bağlanma ve yeni duruma daha kolay adaptasyon için sizi evinizde ziyaret ediyoruz. Varsa emzirme problemlerinin çözümü, doğru emzirme pozisyonları, emzirme pratiği, karşılaşabilecekleri olası problemler ve çözümleri, lohusa desteği ve bakımı gibi konularda anne ve yanında yardımcı olacak kişilerle birlikte destek oluyoruz. Ayrıca bebek banyosu, alt değişimi, gaz masajı ve yeni doğan bebek bakımı gibi konularda destek verilir. Lohusalık psikolojik destek gerektirdiği için anne ile ihtiyaç halinde hep iletişimde kalıyoruz.

Emzirme Danışmanlığı

Bebek bekleyen anne adayları genellikle doğum anına odaklanırlar ve doğum sonrası döneme hazırlıksız başlarlar. Doğumun ardından ilk emzirme ile birlikte artık emzirme dönemi başlamış olur. Hastanede her şey yolunda giderken eve geldiğinizde bazı şeyler ters gitmeye başlayabilir. Yeni anne gerek doğumun yorgunluğu gerekse artan yeni sorumlulukları ile birlikte; bebeğe kavuşmanın mutluluğunun yanında yetersizlik, başarısız olma korkusu gibi nedenlerle endişe yaşayabilir. Tüm bunların sonucunda da bilinmezlikler arasında çevreden gelen doğru ya da yanlış bilgiler ışığında hatalar peşi sıra gelebilir. Yeni anneler için bu yeni dönem bazı soruları ve sorunları beraberinde getirir;

 

  • Bebeğim emmek istemiyor,
  • Sütüm yeterli mi?
  • Bebeğim memeyi doğru kavrıyor mu? Emzirme pozisyonum doğru mu?
  • Bebeğim yeterince kilo almıyor.
  • Sütümü nasıl arttırabilirim?
  • Bebeğim mama ile biberonla besleniyor, tekrar emer mi?
  • Meme ucum emzirme için uygun mu?
  • Meme ucu yarası nedeniyle ağrı ile emzirmek zorunda mıyım?
  • Sık görülen emzirme problemlerinden nasıl korunabilirim? (Yetersiz ya da fazla süt üretimi/ süt göllenmesi/ mastit vb.)

 

Bu gibi daha pek çok soru veya sorunlar nedeni ile çaresiz kalıp emzirmekten vazgeçmek durumunda kalabiliyor. Doğru bir danışman ve yönlendirme ile birlikte birçok sorunun çözümü olduğunu lütfen unutmayınız. Profesyonel destek ile çok kısa sürede yaşadığınız zorlukları aşabilirsiniz.

 

İster doğumdan önce hazırlanmak için isterseniz doğum sonrası ihtiyaç duyduğunuzda, kendi evinizin konforunda emzirme ve bebek bakım desteği alabilirsiniz.

 

Ev ziyaretinde; ilk olarak sizi ve bebeğinizi gözlemleyerek olası hataları tespit ediyor ve sonra doğru yönlendirmelerle problemi birlikte aşıyoruz. Uygun ve güvenli emzirme ortamı oluşturarak emzirmeyi kolaylaştıracak bilgiler paylaşıyor ve bebeğinizle uygulama yapıyoruz. Yaşadığınız bir problem yoksa bile ileride bir sorun yaşamamanız için önleyici bir uygulamalı çalışma yaparız.

 

Ev Ziyareti Programı;

  • Anne sütü ve emzirme hakkında eğitim niteliğinde bilgilerin aktarılması ve uygulama yapılması.
  • Doğru emzirme pozisyonlarının uygulamalı çalışılması
  • Bebeğe özel bir program oluşturulması
  • Mevcut probleme özel çalışma ve program uygulanması
  • Bebek bakımı ile ilgili gerekli bilgilerin paylaşılması, uygulama yapılması.

 

Ziyaret kapsamı;

  • En az 2 saatlik bir ev ziyareti
  • 2 haftalık telefon ve whatsapp desteği

 

Gerekli adımları doğru zamanda atarsanız ve doğru destek alırsanız; bebeğinizle ilk günlerinizi mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilirsiniz.