
05 Ağu Göbek Kordonu ”Anne ve Bebek Arasındaki İlk Bağ”
Fotoğrafta gördüğünüz anne karnındaki bebeğin göbek kordonu; tıbbi adıyla “umblical kord” dur.
Bebek ile plasenta arasında uzanan, ortasından kan damarları geçen hortum benzeri bir yapıdır.
Kordon anne karnındaki gelişimi süresince bebeğin yaşam destek hattıdır. Yani gebelik süresince anne ve bebek arasında oksijen ve besin maddelerini taşırken aynı zamanda atık maddelerin de bebeğin vücudundan uzaklaştırılmasını sağlar.
Göbek kordonunun görevi plasenta ve bebek arasındaki damarların korunmasıdır. Kordon içerisinde, görselde de rahatlıkla görebileceğiniz;
2 arter (atar damar) ve 1 umbilikal ven (toplar damar) olmak üzere toplam 3 adet damar bulunur.
Kordon içindeki 2 arter bebeğin dolaşımındaki karbondioksit ve diğer atıkları plasentaya taşırken tek bir tane olan vendeki akım plasentadan bebeğe doğrudur ve oksijen ile besin maddelerinden zengin kanı taşır.
Bu damarlar “Wharton Jeli” adı verilen jöle kıvamında bir madde tarafından çevrelenmiştir. Bu jelin görevi ise yastık görevi görmektir ve göbek kordonunun kıvrılması ve kırılmasını engellemektir. Bu özel yapı sayesinde göbek kordonunda gerçek bir düğüm olsa bile kordon tam anlamıyla sıkışamaz.
Gebelik süresince göbek bağı kadın doğum uzmanları tarafından her zaman kontrol edilir. Doğumdan sonra ameliyathane temizliğine uygun olarak kesilir ve ucu özel bir aletle kapatılır. (klemplenir)
Göbek bağı damarlardan oluştuğu için ve doğumdan sonra bu damarlardan kan akışı durduğu için zamanla kurur, büzüşür, kapanır, yara kabuğu oluşur ve sonra fazla kısmı düşerek normal göbek deliği halini alır.
Doğumun hemen ardından, #tentenetemas için genellikle bebeği annenin göğsüne yatırmaya yetecek uzunluktadır. (Bazen kordon uzunluğu kısa olabilmektedir.)
Bebeğin kordonunun, doğumdan sonra birinci ile üçüncü dakikada klemplenmesi arasında birtakım farklılıklar olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
Doğru zamanlama konusunda artık göbek kordonundaki atım durana kadar beklenmesi gerektiği yönünde görüş hakim. Böylelikle bebeklik döneminde görülen demir eksikliği önlenir ve plasentadaki kök hücreler bebeğe geçmiş olur.
Sevgilerimle
Doula Deniz Karabıyık
No Comments