DOĞUMDA DESTEĞİN ÖNEMİ

DOĞUMDA DESTEĞİN ÖNEMİ

Doğum dediğimiz eylemin basit ama doğru tanımı; bebeğin doğum kanalından dışarı çıkışı değil midir aslında ? Ancak doğum dediğimiz,o mucizevi anın tadını çıkarmak yerine, günümüz koşullarında kirletilmiş algılarla, korkulacak bir eylemmiş gibi yaklaşılıyor doğuma.Çünkü günümüzde gebeler artık toplumsal negatif hipnoz altındadır.Medya başta olmak üzere,çevrenizde negatif kişilerin varlığı,doğumla ilgili anlatılan negatif hikayeler,abartılı söylemler doğum anına bakışınızı tamamen değiştirmiştir.Güzel olan şeyse artık gebeler hatta babalar değişmeye başladılar.Artık aileler doğumlarına sahip çıkıp,doğru bilgilere ulaşıp ,uygun eğitimlerle doğum korkularından sıyrılıp bebeklerine keyifle kavuşma anına hazırlanıyorlar.

Minicik bedeni kollarınıza aldığınız,anne olduğunuz o eşsiz anı tüm hayatınız boyunca hatırlayacaksınız.Siz ve bebeğiniz bu anın izlerini vücut kayıtlarınıza alacaksınız.Bizde bebeğinizle kavuşma anınız olan doğumu,tatmin edici ve keyifli bir hale getirmeniz için doğumda destek almalısınız diyoruz.Artık yapılan araştırmalar da gösteriyor ki ;doğumda bire bir kesintisiz destek,gebelerin korku ve strese bağlı olarak artan olumsuzluklarını azalmaktadır.Ayrıca gebe alışık olmadığı doğum ortamında kendisini yalnız hissetmediği için doğumun verimliliği artmaktadır.Gebeye doğumda destek arttıkça, tıbbi müdahale gereksinimleri de azalmaktadır.

Araştırma sonuçlarına göre, doğumları boyunca, kesintisiz bire bir destek verilen kadınların:

  1. İstatistiki olarak vaginal doğum oranlarının çok daha yüksek olduğu,
  2. Doğum esnasındaki analjezik müdahalelere daha az ihtiyaç duydukları,
  3. Doğuma dair daha az memnuniyetsizlik rapor ettikleri,
  4. Doğum sürelerinin ortalama 1 saat daha kısaldığı,
  5. Sezaryen oranlarının daha düşük olduğu,
  6. Müdahale oranları ve bölgesel analjezi oranlarının daha düşük olduğu,
  7. Yenidoğanların ilk 5 dakikadaki Apgar skorlarının daha yüksek olduğu,
  8. Vaka raporlarına göre olumsuz bir etki görülmediği,
  9. Bu şekildeki desteklerin, görülen herhangi bir riski olmamakla beraber, oldukça fazla faydalar sağladığı görülmüştür.

Yapılan araştırmaya bağlı olarak ,destek alan gebelerin doğum sonrasında : ‘’Yalnız olsaydım, ne yapacağımı asla bilemeyecektim’’ şeklinde yaptıktıkları açıklamaları da desteğin önemine kanıt olarak sunabiliriz.Doğum anınıza ve bebeğinize yeterince odaklanabilmeniz için ,doğum anında ve sonrasında destek almanız gerekecektir.Almış olduğunuz destek sayesinde de doğum anınız ve anneliğe geçişiniz tatmin edici ve keyifli olacaktır.

Peki doğumda almak istediğiniz bire bir desteği size kim vermeli?

Eskiden doğumlar daha çok evlerde olurken,annenin yanında olup onun elini tutan ebesi,annesi,kardeşi yani sevdiği bir kişi olurdu.Doğum yapan anne tüm doğumu boyunca ihtiyaç duyduğu desteği, bir sevgi çemberi içerisinde alırdı. Artık doğumlar doğumhane ortamına taşındı ve anneler yalnız bırakıldı.Ancak annelerin destek ihtiyacı özellikle şehir hayatında artarak devam etmektedir.Bu nedenle sizde doğumunuzda, kesintisiz bire bir destek almak isteyebilirsiniz.Doğumda alacağınız desteği;anneniz,kardeşiniz,eşiniz yada bir arkadaşınızdan talep edebileceğiniz gibi profesyonel destek veren kişilerle de çalışabilirsiniz.

Destekçinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.Doğumunuza eşlik edip size destek olacak kişi ilk olarak soğukkanlı davranabilmelidir.Ayrıca bu doğumun kendi doğumu değil ,sizin doğumunuz olduğunu unutmadan,doğumunuza yargısız ve yorum yapmadan eşlik edebilmelidir.Doğum esnasında her zaman ve her durumda pozitifliğini koruyabilmelidir.Çünkü destekçinin kesinlikle doğumun normal akışını bozmaması gerekmektedir.Bu nedenle doğumunuza eşlik edecek kişiyi doğru seçmeniz oldukça önemlidir.

Şehir hayatında ailenizin veye akrabalarınızın yakın çevrenizde olamaması ya da gebenin doğum anında yakınlarından gelecek desteğin kendisini rahatlatamayacağını düşünmesi ve eşinin yaşadığı yoğun iş temposu nedeniyle almak istediğiniz destek için tercihler değişebilmektedir. Bu gibi nedenlerden, doğum anında kesintisiz destek ihtiyacı için bir çok çift profesyonel bir hizmet almaktadır.

Profesyonel destek için bir Doula (Doğum Destekçisi) ile çalışabilirsiniz.Doula, doğum öncesinde,doğum anında ve sonrasında size ve ailenize fiziksel,duygusal ve bilgilendirici destek verir.Bu işin eğitimini almış,size yargısız ve yorumsuz destek olabilen ve doğumun merkezinde daima anne ve bebeğini tutabilen,sevgi ile size eşlik edendir.

Doğum öncesi, çalışmaya başladığınız doulanız ile buluşup,bebeğinizin doğumu için olan beklentilerinizi belirlersiniz.Böylece doulanız da doğum anınızda ve sonrasında size ve ailenize uygun desteği sağlayabilir.Doulanız size gebelik sürecinizde,doğumda ve sonrasında sizin kaygılarınızı giderip , rahat edebileceğiniz ortamı yaratacaktır.Doğum öncesi buluşmalarınızda gevşeme teknikleri,nefes egzersizleri,kegel egzersizi ve perine masajı gibi çalışmaları size aktararak  doğum eylemine hazırlar.Daima sizi dinlerler ve size cesaret verirler,bir doulanın varlığında asla kendinizi yalnız hissetmezsiniz.Çünkü doula size şefkatle destek veren kişidir.

Doulalar,aldıkları eğitimler doğrultusunda uygulayacakları ilaç dışı rahatlatıcı tekniklerle (hızlı gevşeme,nefes teknikleri,masaj,homeopati,müzik,aromaterapi vb.) doğum anınızda,kasılmalarınızı rahat atlatabilmeniz için size destek olur.Ayrıca yabancısı olduğunuz hastane ortamını, sizin mahremiyetinizi sağlayarak evinizin rahat ve güvenli ortamını bulacağınız şekilde düzenler.Aktif doğum pozisyonlarını kullanmanız için sizi destekler ve teşvik eder.

Doğum anında doula , destek için daima yanı başınızda olabilirken,ihtiyaç dahilinde bir kenarda sessizce de bekleyerek doğum alanınızı da koruyabilir.Ailenin isteğine göre babayı teşvik ederek anneye destek olmasına yardımcı olur.Doğumlarda anne kadar babanında desteğe ihtiyacı vardır.

Doula, bebek doğduktan sonra,ilk emzirme başlayana ve anne ile bebek rahatça uyuyabilene kadar aile ile birlikte kalır.Doğumdan sonra da ev ziyaretlerinde emzirme sorunları,yenidoğan bakımı,lohusalık problemleri hatta ihtiyaç duyduğunuz özel bir konuda bile size destek olmaya devam eder.

Cochrane Preagnacy and Childbirth Grubu’nun 30 Haziran 2012 tarihine kadarki kayıtları incelenerek yapılan bir araştırmada ,doğumdaki kesintisiz birebir desteğin doğum anı ve sonraki süreçte etkileri gözlenmiştir.Yapılan araştırmalar sonucunda, doğumlarında destek alan annelerden,gördükleri faydaya göre bir sıralama yapmaları istenmiş.Annelerin yaptıkları sıralama ise:

  1. Bu işin eğitimini almış bir profesyonel doulanın varlığı ile, bu doula tarafından yönlendirilen partnerin desteği,
  2. Destek vermek dışında başka görevi olmayan profesyonel doula desteği,
  3. Kendi sosyal çevrelerinden seçtikleri profesyonel olmayan yakınlarının desteği,
  4. Hastane personeli tarafından verilen destek.

Annelerin almış olduğu desteğin sıralaması yukarıda görüldüğü şekilde olmuştur.Bu araştırma sonuçlarının da size doğum destekçinizi seçmeniz konusunda fikir vereceğini umarım.

Doğum eylemi bebeğinizle yaptığınız muhteşem bir danstır aslıda.Bu dansa eşiniz de katıldığında, sevginin ritminde bulursunuz kendinizi.Doğum anında ne ile karşılaşacağınızı önceden bilemezsiniz. Bazen dansınız müzik bittiği için yarım kalabilir, partneriniz ayağınıza basabilir ya da adımlarınızı yanlış atabilirsiniz.Ancak seçtiğiniz destekçinizle birlikte dansın ritmini tekrar yakalayıp, ebeveynliğe geçiş sürecinizi keyifle ve tatmin edici bir şekilde yaşayabilmek sizin elinizdedir.Doğum dansınıza devam edebilmeniz için kimin elini tuttuğuz önemlidir.

 

 

Sevgilerimle

DOULA DENİZ KARABIYIK

KAYNAK: The Cochrane Collaboration Library, Continuous support for women during childbirth (Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C)

(Cochrane review, prepared and maintained by The Cochrane Collaboration and published in The Cochrane Library 2012, Issue 10)

http://www.cochrane.org/CD003766/PREG_continuous-support-for-women-during-childbirth

No Comments

Post A Comment