Doğuma Hazırlıkta 5 Altın Kural

Doğuma Hazırlıkta 5 Altın Kural

Anne olarak tek istediğiniz sağlıkla bebeğinize kavuşmaktır. Ancak doğum anınız yaklaştıkça doğurmaktan veya başarısız olmaktan korkuyor olabilirsiniz. Peki bu korkulardan arınmak ve doğumunuza hazırlanmak için neler yapabilirsiniz? Yazımızın içeriğinde bu bilgilere ulaşabileceksiniz.

Unutmamalısınız ki doğuma önceden hazırlanmanız, aklınızdaki soru işaretlerini siler, korkularınızı azaltır ve bilinçli bir anne olmak sizi rahatlatır ve kendinize güveniniz artar. Ayrıca bebeğinizin doğumundaki kararlara aktif katılım göstererek,aile olarak doğumun sorumluluğunu üstlenirsiniz.

Öyleyse doğuma hazırlıkta 5 altın kural nedir onlara bakalım:

1)Doğru Bilgiye Ulaşın…

Doğuma dair korkularınız var, biliyoruz. Diğer bildiğimiz şey ise bilginin ,korkunun panzehiri olduğudur.Ancak günümüzde bilginin ne denli çok ve kolay ulaşılabilir olduğunu düşündüğümüzde ,doğru bilgiye ulaşmanın önemi ortaya çıkıyor.Önce doğru bilgiye ulaşmanın yollarını araştırın.Çünkü doğru bilgi sizi korkularınızdan arındırır ve bu şekilde doğumunuz oldukça kolaylaşır.

Peki bilgiye nasıl ulaşırız?

Doğum ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz. Ancak seçtiğiniz kitapların,doğum komplikasyonlarını fazlaca içermemesine dikkat etmelisiniz. İnternet ortamından,pozitif doğum hikayeleri okuyabilirsiniz.Bu hikayeler ayrıca doğuma karşı motivasyonunuzu da artıracaktır.

Doğuma hazırlık kurslarına katılabilirsiniz.Kurslara katılırken dikkat etmeniz gereken eğitmenlerin sertifikasını nereden aldığıdır.Zengin içerikli derslerde; hamilelik dönemi, vücudunuz, nefes egzersizleri, aktif doğum pozisyonları,gevşeme egzersizleri,imgeleme teknikleri,emzirme ve yenidoğan bakımı gibi çeşitli konular ele alınır.

Bu kurslar sayesinde hem doğru ve yeterli bilgiye sahip olursunuz hemde korkularınızdan arınıp doğumunuza nasıl hazırlanmanız gerektiğini öğrenirsiniz.Doğum esnasında ihtiyacınız olacak ilaç dışı rahatlama tekniklerini öğrenir,doğum kasılmaları(dalga) ile başedebilmeyi öğrenirsiniz.

2)Mutlaka Hareketli Olun. Yani Egzersiz Şart!

Egzersiz ,sağlıklı yaşamın bir parçasıdır ve gebelikte de doktorunuza danışarak ve belli kurallar içerisinde uygulamak oldukça faydalıdır. Gebelikte yapacağınız egzersiz dolaşım ve solunum sisteminizin daha iyi çalışmasına ve dolayısı ile bebeğinize daha çok oksijen gitmesini sağlar.Egzersiz yaparken ,kendinizi daha iyi hissedersiniz ve kendinize duyduğunuz güveniniz artar. Egzersiz, olumlu duygular hissetmenize önemli ölçüde katkı sağlar. Ayrıca pelvis bilgisi ve doğru hareketleri yapmayı öğrenmek doğumu son derece kolaylaştırıyor.

Egzersiz yapan anne adaylarında gebeliğe bağlı şikayetler olan;uykusuzluk, bel ve sırt ağrıları, bacaklarda kasılmalar, varis ve hemoroid gibi rahatsızlıklar daha az görülür.Ayrıca şişlik ve ödem oluşumunu azaltır.

Egzersiz ,karın kaslarınızı da güçlendireceği için doğumda bu durum sizin faydanıza olacaktır.Doğum anınız geldiğinde bebeğinize dışarı iterken artık kontrol sizin elinizdedir.Bebeğinizi aşağı doğru iterken yani “ıkınırken” güçlü bir nefese ve güçlü karın kaslarına ihtiyaç duyacaksınız.

Peki hangi egzersizleri tercih edebilirsiniz?

Hafif tempolu yürüyüşler ve omurgayı güçlendirecek stretching (esneme) tarzı sırt egzersizleri yapılabilir.Yine gebeler için,hafif tempolu grup egzersizleri ve yoga seansları uygundur. Bu dönemde sırtüstü yatar pozisyondaki egzersizler, bebeğe baskı oluşturacağından ve bebeği oksijensiz bırakacağı için kaçınılması gereken egzersizlerdir.

Bizlerin de özellikle önerdiği egzersiz Hamile Yoga ‘sıdır. Prenetal yoga yapan anne adayları stressiz bir hamilelik geçirir. Ayrıca hamile yogası ile, hamilelikte salgılanan relaksin hormonunun sağladığı esnekliğin doğum öncesi ve sonrasında kalıcı hale gelebilir.Kasların gevşemesi ile kan dolaşımı artar, pelvik kemiği esner, aynı zaman da gebede güç, esneklik, dayanıklılık, denge ve koordinasyon gelişir.Üst ve alt vücut sıkılaşır ve kuvvetlenir. Sırt, kalça ve baldırlar güçlenir, esneklik kazanır.Bu da gebelik sürecinizi ve doğum anınızı oldukça kolaylaştırır.

3)Mutlaka Doğum Tercihlerinizi Belirleyin…

Unutmayın ki her doğum bir diğerinden farklıdır ve kendine özeldir.Doğuma hazırlık eğitimine katılan çiftler ,eğitim sonunda doğum tercihlerini yapmış ve her türlü doğum şeklini biliyor ve hazırlanmış oluyorlar.Sizde mutlaka eşinizle birlikte kendi doğum tercihlerinizi oluşturun.Bu tercihlerinizi de doğumunuzdan haftalar önce mutlaka doktorunuzla paylaşın.Ancak şunu unutmamalısınız; doğum eylemi planlanabilecek bir süreç değildir. Sizin tercihlerinizin arasında bulunmayan ancak doğum esnasında doktorunuzun uygulaması gereken müdahaleler olabilir.Burada önemli olan ise yapılan müdahalelerin rutin olarak uygulanmıyor oluşudur.Ancak rutin değil ama gerektiğin de yapılan müdahaleler de anne ve bebek sağlığı açısından kesinlikle gereklidir.

Sizler gebe olarak hasta değilsiniz ve dolayısıyla hastane prosedürlerinin çoğu sizin için uygun olmayabilir.Bu nedenle doğum yapacağınız hastaneyi önceden ziyaret etmenizi öneririz.Doğum anı başladığın da kendinizi bilinmez bir süreç içerisinde bulmaktansa,gebeliğinizin sonlarına doğru yapacağınız hastane ziyareti ile tüm prosedürleri öğrenebilirsiniz.

4)Mutlaka Destek Alın…

Gebeler eskiden evde ebe ile doğum yaparken;yanında elinden tutup ona destek olan annesi,kardeşi ve diğer sevdikleri bulunurdu.Bu şekilde doğum yapan gebe, artık doğumhanelerde desteksiz doğurmak zorunda kaldı. Böyle bir doğum şeklini de kimse benimsemediği ve bu desteksiz doğumlarda sorunlara daha fazla rastlandığı için doğum algısı değişti.Artık doğum riskli ve zor bir olay gibi algılandı ve bunun sonucunda da  sezaryen oranlarında artış gerçekleşti.

Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, doğumda kesintisiz destek alan kadınlar daha kolay ve kısa sürede doğum yapıyor ve sezaryen olma olasılıkları düşüyor.Ayrıca doğumlarda uygulanan suni sancı,epidural,vakum gibi müdahalelerin oranı da düşmektedir.

Doğumda alacağınız destek; eş,anne ,kardeş veya arkadaşınızdan da olabileceği gibi profesyonel  bir destekte olabilir.Dikkat etmeniz gereken şey ise doğumda destek veren kişinin yorum yapmaması,yargılayıcı olmaması ve her zaman soğukkanlı davranarak doğumun normal seyrini bozmaması gerekmektedir.O nedenle size destek verecek kişiyi doğru seçmeniz önemlidir.

Destek verecek kişiyi seçerken birkaç noktaya dikkat etmelisiniz.Doğum ile ilgili bir eğitim almış olması, doğum sürecinde anneye yargısız ve yorumsuz nasıl destek olacağını bilmesi,ilaç dışı rahatlatıcı teknikleri bilmesi ve doğru zamanda uygulayabilmesi ve en önemlisi de anne ve bebeği doğumun merkezinde tutmayı bilmesidir.İyi bir destekçi bilir ki bu onun doğumu değil sizin bebeğinizin doğumudur…

5)Bedeninize ve Bebeğinize Güvenin…

Her şeyden önce şunu unutmamalısınız; bedeniniz ve bebeğiniz ne yapacağını çok iyi biliyor.Sizin yapmanız gereken ise onlara güvenmek ve kendinizi doğumun akışına bırakmak olmalı.Doğum öncesi yapacağınız hazırlıklarla,doğum nefeslerini ve gevşemeyi mutlaka öğrenmelisiniz.Bu iki şey doğumun olmazsa olmazıdır.Doğru bir nefes ,rahminizin dolayısı ile bebeğinizin bol oksijenlenmesini sağlar.Doğum kasılmalarında gevşeyebilmek ,doğumu daha rahat geçirmenizi sağlar.Bebeğiniz gerek anatomisi gerekse fizyolojisi ile nasıl doğacağını biliyor.Sizin yapmanız gereken rahatlayıp bebeğin geçtiği yolları kolaylıkla açmaktır.

Şimdi doğumunuza sahip çıkma zamanı. Doğurmayı deneyerek öğrenemezsiniz.O nedenle doğumunuza hazırlanın.Korkularınızdan arının,doğru nefesi ve gevşemeyi öğrenin ve mutlaka destek alın…

Ve bebeğinizi huzurlu bir doğumla kucaklayın…

Sevgilerimle

DOULA DENİZ KARABIYIK

No Comments

Post A Comment