BEBEĞİNİZ İÇİN ALIŞVERİŞ ÖNERİLERİ

BEBEĞİNİZ İÇİN ALIŞVERİŞ ÖNERİLERİ

Hamileliğinizin en keyifli kısmıdır,bebeğiniz için alışveriş yapmak.Anne baba olarak bebeğiniz için en iyisini istemeniz de çok doğaldır.Ancak günümüzde tüketim toplumuna dönüştürüldüğümüz için alışveriş tuzaklarına dikkat etmemiz gerekmektedir.Bebeğiniz için İhtiyaç dahilinde sunulan,bitmek tükenmek bilmeyen fazlalıkta ürünler sunulması hem listenizin uzayıp gitmesine hem de seçim yapmanızı zorlaştırmaya sebep olur.Anne ve babaların gösterişli ürünlere yönlendirilmesi ,seçilen ürünün işlevine bakılmaksızın alınmasına sebep oluyor.Bebek doğduktan sonra ise bu ürünlerin çoğu hiç kullanılmaya ihtiyaç duymadan bir kenarda kalıyor.Yine detaylıca düşünüp yerleştirdiğiniz odasında ağlayan bebeğinizi sakinleştirip,uyutmak bir çok şeyden artık daha önemli hale gelmektedir.Bebeklerin ihtiyaç duyduğu şeyler aslında düşündüğünüzden daha basittir.Peki bebeğinizin ihtiyaçları nelerdir?

BEBEK ODASI HAZIRLIĞI

Doğumdan haftalar önce daha çok dış görünüşü değerlendirilerek seçilmiş mobilyalarla döşenmeye başlanır.Bebek odası için eğer evinizde fazla bir oda varsa güneş görebilen ve havalanan bir oda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.Fazla odanız yoksa eğer yatak odanızın bir kısmını ayırarak bebeğin yatağını koyabilirsiniz.

Odanın duvarlarını bebekler için özel baskılı duvar kağıtları ile kaplayabileceğiniz gibi,bebek odaları için hazırlanmış kokusuz ,su bazlı boyalarla boyatabilirsiniz.Zemin de ise halı kaplama, alerjik etkenlerden dolayı çok uygun değildir.Parke zeminleriniz olduğu gibi kullanılabilirken,daha soğuk zemin olan taş bir zemine ise antialerjik bir halı ile kapatabilirsiniz.

Bebeğiniz için mobilya seçiminde, şıklığı ya da üzerindeki süsleri yerine bebek sağlığına uygunluğu ve sağlamlığını ön plana çıkarmalısınız.Bebeğinizin kısa sürede büyeyeceğini göz önünde bulundurup ,hareket kısıtlanması ve artık bebeğinize yatağının küçük gelmesi nedeniyle yatak tercihinizi büyüyebilen karyolalardan yana yapabilirsiniz.Yine mobilyaların boyasının da kurşun içermeyen ve bebek sağlığı için uygun bir boya olup olmadığını mutlaka araştırmalısınız.

 

BEBEK ARABASI ve OTOMOBİL KOLTUĞU SEÇİMİ

Annelerin babalarla beraber en çok üzerinde durdukları konudur bebek arabası seçimi.Ancak alışverişiniz bununla da bitmez, araba seçiminizi yapsanız sıra da otomobil koltuğu seçimi gelir.Sizde araba seçiminizi yaparken, pusete takılabilen ve otomobil koltuğu olarak da kullanılabilen ana kucağının dahil olduğu setleri tercih edebilirsiniz.Bu ana kucağında hem bebeğinizi pusette taşırken hemde 0-9 ay arası otomobiliniz de ,emniyet kemeriniz ile sabitleyip otomobil koltuğu olarak da kullanabilirsiniz.

Bebeğinizi kısa mesafeler dahi olsa her zaman otomobil koltuğunda taşımalısınız.Bebeğiniz 6. ve ya 7. ayını doldurana kadar pusetinize takılan koltuk ile bebeğin yüzü aracın koltuğuna bakar şekilde, direksiyonun çarprazında taşınmalıdır.Daha sonraki aylarda ise aracınızın arka koltuğunun sağ tarafında yüzü yola bakar şekilde yerleştirilmelidir. Araba koltuğu seçimi önemli bir konudur. Detaylı bir araştırma yaparak ve güvenliği ön planda tutarak seçiminizi yapmanızı tavsiye ederiz.

Araba tercihinizin hafif,kolay açılıp kapanabilen, aracınızın bagajında fazla yer kaplamayan modellerden yana yapabilirsiniz.Unutmayın ki bebeğiniz kucağınızdayken diğer elinizle arabayı kapatmak yada açmak zorunda kalabilirsiniz.Yine anneler için çok büyük araba modelleri ağırlığı ve kapladığı alan açısından sıkıntı yaratabilmektedir.

BEBEK KIYAFETLERİ

Bebek alışverişin de en çok alınan ürünlerdir o minicik ,şirin kıyafetler.Ancak kendinizi heyecanlı hazırlığa kaptırıp alınanları çok da abartmamak gerekir.Çünkü bebeğe hediye olarak da çok fazla giysi geleceği için,çoğunu hiç giydirme fırsatı bulamadan bebeğiniz büyüyecektir.Bebeğinizin doğacağı mevsime göre bir liste oluşturmanız gereksiz ürünler almanızı engelleyecektir.Örneğin yaz mevsiminde doğum yapacaksanız,yıkadığınız çamaşlırlar çabuk kurayacağı için çok fazla body almamak,ya da kış mevsiminde sıkıntı yaşamamak için 2-3 adet fazla satın almak gibi detaylar işinizi kolaylaştıracaktır.

Seçtiğiniz giysilerin,pamuklu,bebeğin bedenini sarıp,sıkmayan (özellikle boyun ve ayak,el bileği),ısıya dayanıklı,çamaşır makinesinde yıkanabilen ürünler olmalıdır.Genel olarak 6-8 adet çıtçıtlı body,2 adet kalın dışarısı için tulum,3 er adet üst ve altiçin pamuklu pijama,3 adet başlık,4 çift çorap,2 adet başlıklı bebek havlusu,2 adet farklı kalınlıkda bebek battaniyesi olmak üzere çok detaylandırmadan alışveriş yapmanızı öneririz.

Bebeğinizin giysilerini kullanmadan önce mutlaka etiketlerini kesip,yumuşatıcı kullanmadan makinenizde 30 derecede narin yıkamada yıkayıp daha sonra giydirmelisiniz.En az ilk 6 ay bebeğinizin çamaşırlarını ,diğerlerinden ayrı ve yumuşatıcı kullanmadan yıkamanız gerekmektedir.

BEBEK BANYOSU

Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.Banyo için de plastik bir küvet ve küvet ayağı tercih edebilirsiniz.Küvetin ayaklarının olması yıkama işleminde anne açısında rahatlık sağlar ve,bel ağrıları gibi sorunları ortadan kaldırır.

Bebeğinizi küvetin içine yerleştirmek için file gibi bebeği suyun üzerinde tutan aparatlar yerine küvetin zeminine sabitlenen aparatlar tercih ederek banyo saatini daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

MUTFAKTA

Bebeğiniz için mutfakta kullanacağınız ürünleri abartmamakta fayda var.Hem bu tür cihazlar fazla kullanılmadığı için hem de mutfağınızda çok fazla yer işgal ettikleri için alındıktan sonra genellikle pişmanlık yaratan ürünlerdir.O nedenle mutfakta kullanılacak ürünleri (sterilazatör, biberon ısıtıcı, yoğurt yapma makinesi, buharlı pişirme&püre makinesi vb.)seçmeden önce daha önce kullanan annelerin fikrini almakta yarar vardır.Seçiminizi yaparken bir cihaz içerisinde birkaç işlevin bir arada olduğu ürünler seçmek, hem ekonomik olur hem de yerden tasarruf sağlar.

Bebeğiniz için biberon seçerken BPA ve bisfenol içermeyen Polipropilen (PP) ‘den yapılmış olanları tercih etmelisinz.Biberon başlığını seçerken de  süt akışınında bebeğin ayına uygun olanı almalısınız.Emzik için dikkat etmeniz gereken ise ortodontik ,esnek ve simetrik olmasıdır.Böylece bebeğinizin damak, diş ve çene gelişimine olumsuz bir etkide bulunmaz.

Sterilizasyon, bebeğinizin bağışıklık sistemi yeterince gelişinceye kadar bebeğinizi zararlı bakterilere karşı korumak amacı ile yapılır.Siz bu işlem için alacağınız bir tencere de kaynayan suyu da kullanabilirsiniz ,sterilizasyon cihazınıda.Eğer cihaz seçecekseniz buharlı pişirici,biberon ısıtıcı vb.özelliği aynı anda sunan tek bir ürünü seçebilirsiniz.

BEBEK TELSİZİ ve BEBEK TAŞIMA ASKISI

Bebeğiniz uyuduğunda ya da siz yanında olmadığınız zamanlarda , ağlama sesini duyabilmeniz için bir bebek telsizine ihtiyaç duyacaksınız.yeni bir ürün alabileceğiniz gibi bir arkadaşınızdan da temin edebilirsiniz.

Bebeğinizi taşımak için ”sling” kullanabilirsiniz çünkü annenin her iki eli de serbest kaldığı için kendi işlerini de yapabilmektedir.Ayrıca bebekte her yöne bakabildiği için sıkılmaz. 3-4  ay ve daha büyük bebekler de sling içinde sağlıklı bir şekilde oturabilirler ve bebek taşınırken omurgasına gereksiz yükler binmez.Kangru vb.gibi diğer bebek taşıma yöntemleri bebeğin sadece dik pozisyonda taşımayı sağlar bu nedenle ilk aylardan itibaren kullanamazsınız.Hangi bebek taşıyıcısı daha iyiydir derseniz ;sizin ve bebeğinizin rahat edebileceği taşıma aparatını tercih etmelisiniz.

BEBEK ÇANTASI ve MAMA SANDALYESİ

Piyasada bebeğinizin eşyalarını taşıyabilmeniz çeşitli model ve fiyat aralığında oldukça fazla ürün bulunuyor.İçerisine bebeğinizin; bebek bezlerini, kremlerini, mama ve içeceklerini, yedek kıyafetlerini koyacağınız çantanın yeterli büyüklükte ve yıkanabilir özellikte olmasına dikkat etmelisiniz.Bebek mağazalarında satılan çantaları tercih edebileceğiniz gibi,evinizde olan bir sırt çantası da aynı işlevi yerine getirecektir.Yine sırt çantası, postacı çantası gibi modelleri taşırken elleriniz serbest kaldığı için bebeğinizi kucaklamak gibi diğer işler içinde rahatlık olacaktır.

Mama sandaleyine ihtiyacınız ilk 6 ay olmayacaktır.Bu dönemde bebeğinizi kucakta besleyebilirsiniz.Ek gıdalara geçtiğiniz ve artık bebeğinizin oturmaya başladığı dönemde ihtiyaç duyacaksınız.Hem bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanması hemde sizinle birlikte yemeklerde masada bulunup yeni düzene alışması açısından önemlidir.Mama sandalyesini bir arkadaşınızdan temin edileceği gibi satın da alabilirsiniz. İlk aydan itibaren kullanacağınız bir ürün tercih edecekseniz tam olarak da yatabilen modelleri tercih edebilirsiniz.Yine seçtiğiniz ürünün pratik olması gittiğiniz yerlere taşıyabilmeniz açısından önemlidir.Direkt masaya sabitlenen ya da sandalye üzerine bağlanan modelleri seçebilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken en önemli şey küçük darbelerle devrilmeyen ,sağlam bir mama sandalyesi olmasıdır.

Bebeğiniz için alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste yapın.Bu listeyi oluştururken de çevrenizde yeni anne olmuş arkadaşlarınızın fikirlerini mutlaka alın.Yeni anneler keyifle deneyimlerini sizinle paylaşıp, gereksiz harcama yapmanızı engeller.Alışveriş esnasında da en önemli şeyin seçtiğiniz ürünün; pahalı ya da gösterişli olmasını değil bebeğinizin sağlığı ve konforu için gerekli olmasını unutmayınız.

Keyifli alışverişler…

Sevgilerimle

DOULA DENİZ KARABIYIK

No Comments

Post A Comment