Anne Sütünü Saklarken Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Anne Sütünü Saklarken Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Bebeğiniz için en uygun ve besleyici besinin anne sütü olduğunu biliyoruz ve bir damlasının bile ziyan olmasını istemiyoruz.Peki içeriği bakımından bebeğiniz için tam anlamıyla mucize olan sütünüzü nasıl saklamalısınız? Sütünüzü sağarken,saklarken ve tekrar kullanmak için çözerken nelere dikkat etmelisiniz ? Tüm bu soruların yanıtını yazımızda bulacaksınız.

Bazı durumlarda, bebeğinizi emzirmek mümkün olmadığında sütünüzü sağarak bebeğinize anne sütü vermeye devam edebilirsiniz.Özellikle çalışan anneler için önemli bir konudur sağılan sütü saklamak.Bu sayede anne işe geri döndüğü zaman bile bebeğini anne sütü ile beslemeye devam edebilmektedir.O halde anne sütünü saklarken bilmeniz gereken püf noktalarına başlayalım.

1)Hazırlık Aşaması

Sütünüzü sağmadan önce yapacağınız hazırlık koşulları da önemli bir konudur aslında.Çünkü bebeğiniz için hijyen koşullarını sağlamak ilk önceliğiniz olmalıdır.Sağmış olduğunuz sütünüzü saklayacağınız kap seçimi ve bu sütün güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi çok önemlidir.

Anne sütünü sağmadan ve saklayacağınız kaplara dokunmadan önce mutlaka ellerinizi sabunlu su ile yıkamalısınız.Sütünüzü saklamak için kap seçiminde cam kaplar ilk tercihiniz olabilir.Kapaklı cam biberonlar, kapaklı cam saklama kapları ve hatta küçük cam kavanozlar saklama için kullanılabilir.Mutlaka bu kapların temizliğinden ve kapaklarının sıkıca kapandığından emin olmalısınız.Eğer cam kaplarınız yoksa ikinci tercih olarak anne sütü saklamak için özel üretilmiş tek kullanımlık plastik torba yada saklama kapları olabilir.Yine sert plastik kapları mümkün olduğunca tercih etmemeye çalışın.Seçeceğiniz plastik kapların da BPA,BPS,PVS ve toksik maddeler içermediğinden emin olunuz.

2)Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Göğüslerden sütü sağmak için kullanabileceğiniz iki tür pompa vardır.Bunlar elektrikli pompalar yada manuel çalışan el pompalarıdır.Yine kendi hijyeniniz gibi bu pompaların da temizliğine dikkat etmeniz gerekir.

Sağıma başlamadan yapmanız gereken ilk ve en önemli şeylerden biri sıvı almaktır. En ideal sıvıda sudur.Sağıma başlamadan önce bir bardak su içmeli ve sağım sırasında da mümkün olduğunca su tüketmelisiniz.Eğer sağım sırasında bebeğiniz yanınızda değilse; onun resmine bakmanız, bebeğiniz gibi kokan bir şeyi yanınızda bulundurmanız, bebeğinizin sesini duymanız sağım sırasında süt akışınızı arttırmaya yardımcı olabilir.Yada rahatlatıcı bir müzik açıp ,stres altında  kalmamaya özen gösterebilirsiniz.

İlk önce sağmaya başladığınız göğsünüzden süt akışınız yavaşlayana kadar sağmaya devam edin. Eğer tekli pompa kullanıyorsanız, sonrasında diğer göğsünüzü sağmaya başlayın.Bir ipucu da ; sabah yapacağınız ilk sağımda ,en fazla süt miktarını elde edebilirsiniz.

3)Anne Sütünü Saklama Koşulları Nelerdir?

Sağmış olduğunuz anne sütünü buzdolabınızın soğutucu ya da derin dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Bunun için her sağımda aldığınız sütlerinizi seçmiş olduğunuz kaplara koyarak,kapların ağzının sıkıca kapandığında emin olmalısınız.Sütü saklamak için poşet kullanıyorsanız ağız kısmı çift kilit sistemine sahip olmalı ki sızıntı problemi yaşamayın.Böylelikle buzdolabınızda kaplarınızı yatay yada dikey yerleştirme imkanınız olur.Ayrıca sağmış olduğunuz sütünüzü , poşetlere ya da kaplara koyarken, ağzına kadar doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü süt donunca genleşeceği için en az 2.5 cm (yaklaşık içerideki sıvının 1/8’i) kadar boşluk bırakmanız gerekmektedir.


Sağmış olduğunuz ve kaplara koyduğunuz her sütün üzerine mutlaka saati ve tarih yazınız.Çünkü önce sağılmış anne sütü her zaman ilk kullanılmalıdır.Ayrıca bebeğiniz kreşe gidiyorsa ,mutlaka poşetin üzerine bebeğinizin adını da yazmalısınız.Eğer sakladığınız kapta ölçü birimi belirtilmemişse bu bilgilere ek olarak kaç ml süt olduğunu da yazmalısınız.(Sağımda kullanılan pompa üzerinde ölçü birimi mutlaka olur.)

Eğer göğsünüzü iş yerinde sağıyor ve sütünüzü ortak bir buzdolabında saklıyorsanız, anne sütü saklama poşetinin üzerinde mutlaka kendi adınızı da yazmayı unutmayın.

Donmuş olan anne sütünü saklarken , dondurucunuzun orta kısımlarında saklamaya özen gösterin. Çünkü sıcaklığın en stabil olduğu yer dondurucunun ortasıdır. Dondurucunun yan bölümlerinde sıcaklık dalganabilir ve istemediğiniz halde donmuş sütün bir kısmı çözülebilir. Bu durumda sütün tekrar donması bebeğiniz için sağlıklı değildir.

4)Anne Sütünü Saklama Süreleri Nelerdir?

Sağmış olduğunuz anne sütünüzü ,nerede ve hangi sıcaklıkta sakladığınız önemlidir.Ayrıca belli bir süre içinde tüketilmesi,uzun süre saklanmaması gerekmektedir.

Sütünüzü sağdıktan sonra oda sıcaklığında (19/26 °C’ ye kadar) bulunduracaksanız,3 saatlik süreyi geçirmemeye özen gösterin.Yine sütünüzü içine koyduğunuz kabın üzeri kapatılmalı ve mümkün olduğunca soğuk saklanmalıdır. Sütü soğuk bir havluya sarmak iyi olabilir.

Sütünüzü,izolasyonlu, portatif anne sütü saklama çantalarında saklamanız gerekirse de,çantanın dondurma poşetinin içinde yeterince buz olduğundan emin olunmalı ve poşetin ağzı sık sık açılmamalıdır.Çanta sıcaklığı da  -15°C – 4°C  derece aralığında olmalıdır.Bu tip çantalar seyahat için bir yere giderken yanınıza süt almak istediğinizde faydalıdır. Biberondaki süt bu çantanın içine konur.Ayrıca çalışan anneler iş yerinde sağdıkları sütleri bu çanta ile eve taşıyabilirler.Bu çanta da sütünüzü 24 saatten daha uzun tutmamalısınız.

Buzdolabında saklamak için, sütünüzü dolabınızın mümkün olduğunca arka duvarına doğru yerleştirmelisiniz.Sütünüzü buzdolabının kapağında saklamayınız. Sıcaklığında 4°C olduğundan emin olup,3 gün saklayabilirsiniz.Eğer dolabınız tek kapılı ise içindeki buzlukta, -15°C de ve 2 hafta boyunca saklayabilirsiniz.Çift kapılı buzdolabının dondurucusunda ise -18°C de 3 ay süre ile saklayabilirsiniz.

Sağmış olduğunuz sütlerinizi,buzluğun derecesinin en sabit olduğu arka kısmında saklamalısınız. Dondurucuda uzun süre saklanan sütlerin sağlık açısından bir zararı olmamakla beraber süt bileşimindeki bazı lipitler özelliğini yitirip daha düşük kaliteli hale gelebilir.O nedenle sakladığınız kap veye poşetlerdeki tarihlere dikkat etmelisiniz.

5)Donmuş Sütü Nasıl Çözmeliyiz?

Donmuş anne sütünü çözmek için acele etmemelisiniz. Donmuş sütünüzü bir gece önce, dondurucudan normal buzdolabı kısmına geçirerek erimesini sağlayabilirsiniz. Önceden dondurulmuş süt buzdolabında 24 saat bekleyebilir. Ancak dondurucudan buzdolabına geçirdiğiniz sütü tekrar dondurucuya koymayın.

Eğer Bekleyecek zamanınız yoksa ve dondurucudan hemen çıkarıp kullanacaksanız , musluk suyunu soğuk olarak açın ve donmuş sütü içinde bulunduğu kabıyla beraber suyun altında tutun. Suyun sıcaklığını yavaş yavaş yükselterek sütün çözülmesini sağlayın. Başka bir yöntem olarak da sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet veya kabı oturtun.

6)Çözülmüş Sütü Nasıl Isıtabiliriz?

Çözmüş olduğunuz sütünüzü ılıtmak için kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.Yine sütünüzü ısıtmak için kesinlikle mikrodalga fırın kullanmayın.

Sütünüz çözünürken sütün üstünde kaymak ve süt katmanları oluşabilir. Sütünüzün  sıcaklığını test etmeden önce sütü hafif dairesel hareketlerle karıştırarak, sıcaklığın homojen yayılmasını sağlayabilirsiniz.Bunu yaparken sütü hızla çalkalamamaya özen göstermelisiniz.Çünkü bu anne sütündeki canlı bileşenlere zarar verebilir.

Çözmüş olduğunuz sütünüzü , içerisinde bulunduğu kabıyla beraber musluktan akan ılık suyun altında tutarak içme sıcaklığına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.Başka bir yöntemse, bir tencerenin içerisinde su ısıtıp, sütü kabıyla beraber bu sıcak suyun içine oturtabilirsiniz. Bu işlemde ocağın altı kapalı olmalıdır.Bir müddet sonra sütünüz ısınacaktır.

Sütünüz bol,bebekleriniz sağlıklı ve keyifli olsun.Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Sevgilerimle

DOULA DENİZ KARABIYIK

No Comments

Post A Comment